Little Movement

‘Little movement’ is een korte film waarin zes mensen met de ziekte van Huntington geportretteerd worden. Deze cross-over tussen dansfilm en documentaire laat de kijker op poëtische wijze hun gesloten wereld ervaren en toont de positieve energie, overlevingslust en veerkracht in hun kwetsbare en fragiele bestaan.

Guus, Henk, Frederique, Dudu, Anton en Ad vormen de rode draad van de film. We volgen ze tijdens repetities, kijken recht in hun ogen en luisteren naar wat ze willen vertellen in woorden, geluid en beweging. Met subtiliteit, humor, respect én oog voor details geeft Little Movement een ander perspectief op deze ziekte. De zes geportretteerden tonen dat het besef van het onvermijdelijke en tijdelijke hen op een intensieve en bewuste wijze laat leven. Leven in het hier en nu. Zoals Dudu zegt: “Nu of nooit”.

Maaike van de Westeringh en Sergio Gridelli (filmmaker) werden drie jaar geleden door specialist ouderengeneeskunde Jaap Wagenaar benaderd om aandacht te geven aan de ziekte van Huntington door middel van dans. Jaap sprak over de ernst en slechte afloop van de ziekte en over de poëzie die verscholen ligt in het kwetsbare proces van omgaan met de ziekte. Hij vertelde dat het soms lijkt alsof de patiënten dansen door de chorea; de plotse, snelle en ongerichte bewegingen die ze maken met hun gezicht en ledematen. Maaike en Sergio bezochten het woonzorgcentrum Willem Drees Oostpoort en maakten kennis met een voor velen onbekende wereld. Ze hebben kunnen voelen wat de ziekte betekent voor de mensen die daar leven en ontwikkelden dit plan.

Little Movement gaat maart 2024 in première en zal dan op verschillende plekken te zien zijn.

Credits

Uitvoerenden: Guus, Henk, Dudu, Frederique, Anton, Ad en Marcia
Coaching dans/ choreografieMaaike Van de Westeringh
Film: Sergio Gridelli
LichtontwerpEdwin van Steenbergen
Kostuums: Eva Krammer
Dome: Javier Murugarren
Zakelijk producent: Rob Vugs
Initiatiefnemer: Jaap Wagenaar
Mede mogelijk gemaakt door: AFK, Raad van Bestuur Stichting AmstelringDR. C.J. Vaillant FondsAmarte FondsHuntington vereniging
Met dank aan: Willem Drees Oostpoort, Nanette van Steensel van der Aa, Danspark

Hoe kun je helpen?

Binnenkort zijn de filmopnames, maar er is nog een beetje geld nodig. Wil jij ons ondersteunen? Alle beetjes helpen. Dit is de link naar de campagne: https://www.voordekunst.nl/projecten/15562-little-movement-dansfilm#

© 2022; Stichting Kudde

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!