Westergas Stories
 

Op zondag 15 juli 2018 presenteerde de Theaterhuiskamer het unieke theaterproject ‘Westergas Stories’ tijdens ‘Westergasfabriek viert de zomer’. Het publiek kreeg de gelegenheid het Westergasfabriek-terrein te ontdekken door de ogen van buurtbewoners. De Westergas Stories zijn vijf korte theatervoorstellingen gebaseerd op persoonlijke waargebeurde verhalen op unieke locaties; onder meer het voormalige machinegebouw, een zolder en een kapel vormen het decor voor de voorstellingen.

 

 

Het zwarte goud

We gaan terug in de tijd met Leo Westra uit Bos en Lommer die op ontroerende en charmante wijze zijn opa en de oude gasfabriek weer tot leven brengt. Zijn opa Laurens Hoogerwerf heeft hier ooit gewerkt als stoker.

Spel: Leo Westra

White dragon

Roland Gotje, opgegroeid op het Bickerseiland, trainde in de jaren ‘80 met zijn kung fu-meester op het terrein van de Westergasfabriek. Zo overwon hij zijn pestkoppen en groeide zelf uit tot ware kung fu-meester en stuntman. Een prachtig karatekid-verhaal doordrenkt met oosterse filosofie, gespeeld door Yuri Freud.

Spel: Yuri Freud

De tuin van opa

Het verhaal van de zussen Cora van der Zanden en Maja Groen van der Zanden wordt gespeeld door de twee jonge zusjes. De opa van Cora en Maja was onderdirecteur van de gasfabriek en woonde in een van de Bazenwoningen en later in het voormalige stadsdeelkantoor. Cora en Maja wisten niet beter dan dat het park de tuin van hun opa was.

Spel: Kalinda & Maya

 

Wie laat de hond uit?

Deze en de laatste voorstelling gaan over de Westergasfabriek nu, als hedendaags cultuurpark. Lena, een voormalige Russische straathond wandelt daar wekelijks met Manu van Poppel en zoon Aaron Hirsch. De eigenwijze hond Lena liep ooit weg en stond midden op het Haarlemmerplein het verkeer te regelen. Maylo, een jonge Stepherd Sharpei-mix laat met zijn baasje Kefas van Wordragen zien wat voor trucjes hij zoal uitvoert in het Westerpark.

Spel: Aaron Hirsch – Hond Lena – Hond Maylo – Kefas van Wordragen​ – Manu van Poppel, figuratie: Ada Klootwijk – Bintulhuda Cankaya – Enno De Vos – Hilde Vugs – Ingrid de Groot  – Marieken van Nieuwpoort – Sophia Kwikkel – Tanya Steehouwer

Ode aan de Westergasfabriek

En last but not least een feestelijke voorstelling met 15 buurtbewoners die de enorme diversiteit aan parkbezoekers representeren. Van de 10-jarige Kai Begemann die tijdens Cinekid ooit schitterde op een groot filmdoek bij de Westergasfabriek tot Lamin Suno (aka Jasson), die sinds hij 3 jaar geleden uit Gambia naar Nederland kwam, elke zaterdagavond de show steelt op de dansvloer bij Pacific Parc.

Spel: Agnes Fritsche – Anny Sodeike – Arjan van Muyen – Christa Dünger – Els B. – Jaap Beukema – Jannie Wiedijk – Joke Mintjens – Kai Begemann – Lamin Suno – Mireille Buldeo Rai – Nienke Ruepert – Simone Timmer – Steynie Jasperse – Yorick Heine

Organisatie: Regie: Maaike van de Westeringh en Reineke Jonker Productie en management: Rob Vugs Werving vrijwilligers: Sylvia Panhuise Ontwerp dagprogramma: Ingeborg Scheffers Publiciteit-advies: Dorendel Overmars Fotografie voorstelling: Frank Schoevaart Video-registratie: Sergio Gridelli Beeldmateriaal projecties: Seppie Groot Regie-assistentie: Marie Goeminne, Heleen Wiemer, Angela van de Kar, Kristien Sonnevijlle

Met dank aan: Amsterdamse Jeugdtheaterschool, Cora van der Zanden, Elisabeth Erasmus, Maja Groen van der Zanden, Mariëtte Wildeboer, Niels Beune, Roland Gotjé, Thecla Janssen.

Mede mogelijk gemaakt door: Stichting Kudde, Kempenaerstudio, Westergasfabriek BV, A’dam Flavours, Gemeente Amsterdam

 

© 2022; Stichting Kudde

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!